Usein kysytyt kysymykset

Yleisohjeet Invisalign- ja Damon-hoitoihin, sekä hoidon jälkeiseen elämään.

Hoidon eteneminen ja tavoitteet

Mitä ensimmäisellä hoitokäynnillä tehdään?

Ensimmäisellä hoitokäynnillä tehdään alustava hoidon suunnittelu ja kustannusarvio, joka annetaan mukaan. Samalla käynnilla usein otetaan hampaistosta ja purennasta tarkka 3D-valokuva iTero laitteella sekä valokuvat. 

Jos haluat jo ensimmäisellä tarkastuskäynnillä 3D-kuvaukseen, varaa vastaanotolta 40 minuutin aika. Tällöin saman käynnin yhteydessä voidaan tehdä (maksuton) alustava 3D-simulaatio, ja sinun on helpompi arvioida oikomisen lopputulos.

Jos oikomishoito päätetään aloittaa, 3D-kuvan ja valokuvien avulla tehdään oikomiskalvojen valmistussuunnitelma, joka lähetetään potilaalle sähköpostitse arvioitavaksi noin 2 viikkoa myöhemmin. 

Miten aloitan hoidon nopeasti?

Jos haluat jo ensimmäisellä tarkastuskäynnillä 3D-kuvaukseen, varaa 40 minuutin aika. Tällöin saman käynnin yhteydessä voidaan tehdä alustava hoitosuunnitelma. Näin vältyt erilliseltä kuvauskäynniltä ja hoito voidaan aloittaa nopeammin.

Kauanko oikomishoito kestää?

Oikomishoidon kesto riippuu hoidon tavoitteista ja hoidon laajuudesta. Tavallisimmin hoito kestää 1-2 vuotta. Hoitoaikaan vaikuttaa kuinka paljon kalvoja käytetään (mieluiten ainakin 22 tuntia vuorokaudessa), ikä, luun ja juurten muoto ja luun kovuus, lihasvoimat ym. Aikuisten hampaita voi hyvin oikoa, mutta hampaiden siirtyminen on hieman hitaampaa. Vanhimmat nyt oikomishoidossa olevat ovat yli 75-vuotiaita.

Mitä ensimmäisellä sovituskäynnillä tehdään?

Ensimmäisellä sovituskäynnillä liimataan hoitosuunnitelmassa olevat läpinäkyvät muoviset otepinnat hampaisiin, opastetaan kalvojen käyttö ja keskustellaan hoidon kulusta.  Otepinnoilla varmistetaan hampaiden hyvä siirtyminen. Oikomishoito siis alkaa sovituskäynniltä. Mukaan annetaan 15 ensimmäistä kalvoparia ja kirjalliset ohjeet. Seuraavan kalvoparin voi vaihtaa käytettäväksi noin kahden viikon kuluttua.

Mitä ovat otepinnat?

Otepinnat ovat pieniä hampaanvärisestä muovista tehtyjä pisteitä hampaiden pinnoilla. Ne on merkitty hoitosuunnitelmaan harmaalla tai punaisella värillä. Otepintojen avulla kalvo saa paremman otteen hampaasta ja näin varmistaa hampaan suunnitellun siirtymisen. Erityisesti suippenevat hampaat, kuten pitkäjuurinen kulmahammas ja etuhampaat, saattavat tarvita otepintoja, jos hammasta kierretään. Otepinnat auttavat myös oikomiskalvojen pysymisessä paikallaan, jos naapurihammasta painetaan alas.

otepinta

Ovatko otepinnat pakollisia?

Otepintojen avuilla voidaan edetä oikomishoidossa hieman nopeammin. Otepintoja voi joskus jättää pois etuhampaista, mutta tällöin suunnitellusta siirtymisestä saattaa toteutua hieman vähemmän.

Mitä ovat hoitosuunnitelmassa näkyvät kyhmyt yläetuhampaiden takana?

Syvän purennan korjaamiseen laitetaan joskus ylähampaiden kalvon taakse purentataso, joka auttaa painamaan etuhampaita alemmas.

biteramp

Mitä ovat hoitosuunnitelmassa näkyvät turkoosit viivat?

Suunnitelmassa turkoosi viiva ei ole otepinta, vaan kalvossa oleva painekohta, joilla juurta saadaan siirrettyä parempaan asemaan.

Mitä teen jos hoitosuunnitelman video ei toimi?

Ensimmäisen kalvosarjan suunnittelun linkin salasana on viestissä.

  1. Kopioi salasana Access information -kohdasta
  2. Avaa viestissä olevan linkki
  3. Liitä sanasana kohtaan Invitation to view

Toisinaan suunnitelman video ei suostu toimimaan. Voit kokeilla esimerkiksi seuraavia ratkaisuja:

  • Apple-käyttäjä: avaa ohjelmassa Quick time player
  • Windows-käyttäjä: paina videota hiiren oikealla näppäimellä, valitse avautuvasta valikosta ”Avaa sovelluksessa” ja valitse listasta ”Windows media player”.

Videon pitäisi nyt näkyä.

avi_toista

Mikäli ongelma ei ratkea suosittemme, että lataatte ilmaisen ohjelman videon toistoon osoitteesta https://www.videolan.org/vlc/ tai otatte meihin yhteyttä. 

Salasana saattaa olla muutaman viikon kuluessa myös vanhentunut, jolloin voimme lähettää uuden. Voimme myös lähettää hoitosuunnittelusta videon, jonka voi tallentaa omalle koneelle.

Voiko oikomista nopeuttaa?

Oikomishoito on pitkä prosessi, mutta sitä voidaan hieman nopeuttaa. Hoidon nopea eteneminen edellyttää kalvojen käyttöä yli 20 h/vrk. Lisäksi voidaan käyttää Orthopulse-laitetta, joka voi myös auttaa hampaiden arkuuteen ja tehostaa luun muodostumista. Laitetta käytetään 10 minuuttia päivässä, mikä voi nopeuttaa hoidon kokonaiskestoa 10-25%.

Lisätietoa OrthoPulse-laitteesta valmistajan sivuilla (linkki).

Hammaskaari on epäsymmetrinen. Voiko sen suoristaa?

Kaikki ihmiset ovat hieman epäsymmetrisiä, myös hampaat ja leuat. Hammas siirtyy vain leukaluussa, joskin oikomishoito saattaa luoda hieman uutta luuta. Jos hammaskaarta laajentaa liikaa voi riskinä olla ikenen vetäytyminen myöhemmin ja silloin hampaat myös pyrkivät voimakkaammin palautumaan alkuperäiseen suuntaan.

Vaikein alue siirtää hampaita on ala-etualue, koska luuharjanne voi olla hyvin kapea ja luu on siinä myös kovempi. Kovassa luussa hampaan siirtyminen on hitaampaa. Jos epäsymmetriaa haluaa korjata enemmän tarvitaan leukakirurgiaa, jolloin leikkauksessa siirretään koko leukaa.

Mitä tehdä jos seuraavana oleva kalvo ei sovi suuhun?

Pidä edellistä kalvoa 1-4 päivää lisää ja yritä kalvon sovittamista uudelleen. Jos kalvo ei vieläkään istu, kokeile sovittaa sitä seuraavaa kalvoa. Jos tämä kalvo sopii, pidä sitä muutama päivä pidempään kuin normaalit kaksi viikkoa. Jos kalvo on jostain syystä mennyt kaksinkerroin yksittäisen hampaan kohdalta, taipuneen kohdan voi suoristaa varovasti käsin. Jos kalvon reuna painaa ientä, voi kalvosta leikata pois 1 mm. Jos hammaslääkäri paikkaa hammasta, pyydä hammaslääkäriä varmistamaan kalvon hyvä istuvuus, joskus pitää paikasta hieman hioa.

Miksi kumivetoja pitää käyttää? Ovatko ne kaikilla tarpeellisia?

Kumivedoilla säädetään purentaa tarkemmin kohdalleen, sillä usein yläleuka on hieman edempänä alaleukaan nähden. Jos takahampaita siirretään taakse syntyy vastavoima joka pyrkii kallistamaan etuhampaita eteen. Kuminauhat vähentävät vastavoimia haitalliseen suuntaan, jolloin hoidossa päästään pidemmälle ja se etenee nopeammin. Jos kuminauhoja käytetään vain vähän hoito kestää kauemmin, koska kukin kalvo siirtää hammasta vähemmän. 

Puremalihakset toimivat paremmin, kun purenta lomittuu keskenään hyvin. Suorat hampaat säilyvät oikomisen jälkeen paremmin suorana, kun ylä- ja alaleuka ovat keskenään hyvin purennassa. 

Kuminauhat vaihdetaan uusiin 2-3 kertaa päivässä, ja ne otetaan pois syömisen ja hampaiden harjauksen ajaksi. Tarvittaessa kuminauhat suussa voi syödä, mutta ne lähtevät silloin herkästi irti. Jos kuminauhat loppuvat, soita vastaanotolle, niin postitamme niitä lisää.

kumiveto_invisalign

Mikä on Chewies ja mitä varten se on?

Chewies on silikoninen muoviputkilo, jota  pureskellaan  hampaiden välissä kun laitetaan kalvot paikalleen ja varmistetaan kalvon sopivuus hampaalle. Jos kalvo tuntuu istuvan huonommin yksittäisen hampaan kohdalle, varmistetaan siirtyminen pureskelemalla sen hampaan kohdalta 1-5 minuuttia. Chewiesien avulla varmistetaan, että kalvot ovat tiukasti paikoillaan ja siten varmistaa hampaiden suunnitellun siirtymisen. Pureskeluun voi myös käyttää esimerkiksi pyyheliinaa tai talouspaperia.

532

Onko Invisalign-hoito kivuliasta?

Hampaiden siirtyminen voi aiheuttaa hieman kipua. Kipu on yksilöllistä ja ajoittuu yleensä kalvojen vaihtamisen jälkeisiin päiviin. Invisalign tuntuu aiheuttavan vähemmän kipua, kuin mitä perinteiset oikomisraudat aiheuttavat. Orthopulse tai jonkin pehmeän pureskelu, kuten xylitolpurukumi, voi auttaa hampaiden kipuun.

Kontrollikäynnit

Mitä kontrollikäynneillä tehdään?

Ensimmäisellä kontrollikäynnillä tarkistetaan hoidon hyvä eteneminen, kalvojen istuvuus, kerrataan ohjeistus ja tarkennetaan sopiva kalvojen vaihtoväli. Jos jokin hammasväli on liian tiukka, hammasväliä kiillotetaan hieman, jotta hammas pääsee siirtymään paremmin. Joskus purentaa säädetään kumivedoilla. Tällöin kontrollikäynnillä voidaan liimata kahteen hampaaseen nuppi ja opastetaan kumivetojen käyttö.

Voidaanko oikomishoidon etenemistä seurata etänä?

Maksuttoman Virtual Care -sovelluksen avulla voit kuvata hampaat puhelimellasi ja oikomistiimi seuraa hoidon hyvää etenemistä. Sovellus on erityisen kätevä, jos sinun on hankalaa tulla säännöllisesti vastaanotolle kontrollikäynneille.

Lisätietoa sovelluksen valmistajan sivuilla (linkki)

Kuinka usein kontrollissa käydään ja mitä silloin tehdään?

Kontrollikäynnit ovat tavallisesti noin 8-12 viikon välein, mutta joskus käyntiväliä voidaan etäarvion avulla pidentää jopa 16 viikkoon. Tällöin varmistetaan hoidon hyvä eteneminen ja seurataan purentaa. Kontrollikäynneillä myös kiillotetaan hammasväliä kiillotusnauhalla, jotta hampaat pääsevät paremmin liikkumaan halutulla tavalla. Oikomishoidossa samanaikaisesti suoristetaan hampaita ja muutetaan purentaa. Purennan saaminen oikeanlaiseksi on näistä vaativampi ja myös aikaavievämpi prosessi.

Hyvä purenta on kuitenkin tärkeä leukanivelen toiminnan vuoksi ja varmistaa että oikomisen lopputulos säilyy halutunlaisena. Kontrollikäynneillä varmistetaan, että purenta asettuu hyvin kohdalleen.

Arki kalvojen kanssa

Miten kalvot puhdistetaan?

Kalvot on helppo puhdistaa lasten hammasharjalla ja vedellä. Hammastahnan käyttö saattaa hieman naarmuttaa kalvojen pintaa. Kaupasta tai apteekista saatavat oikomiskojeen puhdistustabletit ovat hyvä vaihtoehto kalvojen puhdistamiselle harjauksen lisäksi.

Voiko kalvojen kanssa syödä? Entä sokeripitoiset juomat ja alkoholi?

Kalvojen kanssa saa syödä, mutta ei kuumaa eikä mielellään sokeripitoista ruokaa tai juomaa. Sokeri/hiilihydraatit ruokkivat suun bakteereita ja hampaiden reikiintymisriski kasvaa kalvojen kanssa. On suositeltavaa ottaa kalvot pois ruokailujen ajaksi, mutta toki on OK syödä niiden kanssa ja sitten myöhemmin ottaa ne pois ja purskutella vedellä tai harjata kalvot ja hampaat puhtaiksi.

Voiko kalvojen kanssa syödä purukumia?

Purukumin syöminen saattaa olla hankalaa, koska se tarttuu kalvoihin kiinni. Ksylitolipastillit ovat suositeltavampia.

Pitääkö hampaat pestä ruokailujen jälkeen?

Ei tarvitse. Vedellä purskuttelu on hyvä vaihtoehto.

Voiko kalvoja pitää saunassa tai urheillessa?

Voi pitää.

Kalvoista tulee hampaisiin värjääntymiä, miksi?

Kun kalvot ovat suussa saattavat hampaiden pinnat värjääntyä hieman helpommin.  Värjääntymiä voi myös kertyä helpommin, kun kieli ja posken limakalvo eivät niin helposti puhdista pintoja. 

Värjääntymiä on helppo puhdistaa vastaanottokäynnillä pastapuhdistuksella tai soodalla. Voit esimerkiksi varata oikomiskäynnin yhteyteen myös suuhygienistiajan, jolloin puhdistus voidaan tehdä saman käynnin yhteydessä. Soodapuhdistus ei kuulu oikomishoidon kustannusarvioon. 

Voiko kalvojen teräviä reunoja muotoilla itse?

Kyllä. Teräviä reunoja voi itse hioa esimerkiksi kynsiviilalla. Jos kalvo  on liian pitkä ja painaa ientä, voi saksilla leikata 0,5-1mm pois kohdasta joka painaa. Hyvin harvoin yksittäisessä kalvossa voi olla valmistusvirheitä. Jos kalvo ei selvästi istu ja on muusta sarjasta poikkeava, siirrytään sarjassa seuraavaan kalvoon ja tätä kalvoa pidetään muutama päivä ylimääräistä. Jos kalvosta puuttuu leikkaukset kumivedolle, voi kalvoon leikata itse loven kumivetoa varten.

Kuinka kauan kalvoja voi olla pitämättä tärkeän tilaisuuden takia?

Max. 12 tuntia ja mielellään alle 1 kerta/viikko. Mitä pidempää kalvot ovat poissa suusta, sen herkemmin hampaat palautuvat ja kalvojen paikalleen laittaminen vaikeutuu ja mahdollisesti pitää mennä edelliseen kalvoon 1-2 vrk ajaksi. Jos kalvot ovat liian pitkään poissa suusta voi tauko aiheuttaa hammaskipua. Jos joudut olemaan ilman kalvoja useamman tunnin viikossa, kalvoja on pidettävä 2-10 päivää pidempään ennen seuraavaan kalvopariin siirtymistä.

Takahampaani eivät ota kiinni toisiinsa, mistä se johtuu?

Jos puret unessa hampaita yhteen, voi hampaiden välissä oleva oikomiskalvo sen paksuuden takia tilapäisesti tehdä takahampaisiin hieman avopurentaa eli sitä, että hampaat eivät ota kiinni toisiinsa. 

Samoin jos vaihdat kalvoja liian nopeasti luunmuodostukseen tai kalvojen pitomäärään nähden voi hammas tai hammaskaari hieman kallistua ja purenta voi hieman avautua hammaskaaren keskellä. Tarvittaessa oikoja leikkaa kalvosta viimeiset hampaat pois, jotta purenta pääsee asettumaan paremmin. Joskus taakse laitetaan kumiveto auttamaan purennan sulkemisessa. Oikomisen jälkeen purenta yleensä myös luontaisesti asettuu tiukemmin yhteen muutaman kuukauden aikana.

Hampaani tuntuvat heiluvilta – onko se normaalia?

On. Oikomisessa ensin laitetaan hampaat liikkumaan, jotta ne siirtyvät. Oikomisen jälkeen retentiovaiheessa hampaat vakiinnuttavat uuden asemansa ja muutamassa viikossa liikkuvuus vähenee. Muutaman kuukauden kuluessa luu on jo hieman kovempi kuin ennen oikomista. 

Purennan säilyttäminen hoidon jälkeen

Miksi hampaat pyrkivät palautumaan?

Hampaiden kuuluu siirtyä koko eliniän ajan ja sopeutua huulien/kielen paineeseen, kasvuun ja hampaiden kulumiseen. Oikomisen jälkeen luun kovettuminen uudelleen kestää muutaman vuoden, jolloin hampaat pyrkivät mm. huulen ja kielen paineiden takia siirtymään takaisin. Hampaat kiinnittyvät leukaluuhun iensäikeiden avulla. Säikeet ovat sidekudosta ja ne uusiutuvat vähitellen noin 7 vuoden kuluessa. Uudistumisen myötä säikeiden veto hampaan alkuperäiseen asemaan vähenee.

Miten saavutettu hoitotulos ylläpidetään? Voivatko hampaat siirtyä takaisin lähtötilanteeseen?

Kaikilla hampaat pyrkivät siirtymään/asettumaan koko eliniän hampaiden kulumisen ja lihaspaineiden mukaan, jotta hampaat pysyvät keskenään paremmin purennassa. Oikomisen jälkeen tarvitaan aina tuki eli retentio vähentämään tätä siirtymistä.

Mikä on retentio?

Retentio on tuki, jotta hampaiden siirtyminen hoidon jälkeen olisi mahdollisimman vähäistä. Retentiona käytetään retentiokalvoa, retentiolevyä tai retentiolankaa. Retentiolanka liimataan hampaiden taakse piiloon, mielellään pysyvästi. Irrotettavan kojeen (kalvo tai levy) käyttöä vähennetään ajan mittaan, jotta purenta pääsee paremmin asettumaan. rentetiovaihtoehdot2

Mikä on Vivera-retentiokalvo?

Invisalign-oikomishoidon jälkeen voidaan käyttää Vivera-retentiokalvoa tukemaan purentaa. Niitä valmistetaan tavallisesti kolme kappaletta, jotka kestävät useita vuosia ja tarvittaessa niitä voidaan teettää lisää. Säilytä viimeiset Invisalign-oikomiskalvot oikomishoidon jälkeen, jolloin niitä voidaan tarvittaessa käyttää myös retentiokalvona. 

Samoin jos retentiokalvojen käyttö on ollut liian vähäistä ja hampaat ovat hieman siirtyneet, voidaan vanhoilla oikomiskalvoilla hieman uudelleen siirtää hampaita, jotta jäykempi retentiokalvo sopii taas paremmin.

Miksi hampaat ylipäätään liikkuvat oikomishoidon jälkeen?

Hampaiden on tarkoitus liikkua koko eliniän, jotta purenta asettuu paremmin hampaiden kuluessa luontaisesti. Muuten syntyy rakoja hampaiden väliin, hammas voi alkaa korottamaan tai syntyä avopurentaa. Hampaat siirtyvät posken ja kielen paineen mukaan ja myös pyrkivät jatkuvasti puhkeamaan iensäikeiden vetämänä. Jos hampailla on keskenään toisiaan tukeva asento, puhkeaminen pysähtyy hampaan kohdatessa vastakkaisen leuan hampaan. Jos vastapurenta puuttuu, tai ei ole sopivassa asemassa, hammas saattaa puhjeta liikaa. Jos huulenpaine on suurempi kuin kielenpaine, tulee helposti ahtautta ja jos kielenpaine on suurempi, syntyy rakoja hampaiden väliin. 

Hampaat kestävät hyvin lyhytaikaisia koviakin voimia, mutta jatkuva samansuuntainen kevyt voima siirtää hammasta. Oikomishoito perustuu jatkuvaan tasaiseen kevyeen voimaan, jolloin hammas siirtyy haluttuun suuntaan. 

Hampaat siirtyvät biologisissa rajoissa. Kasvuikäisillä hampaat siirtyvät enemmän ja nopeammin kuin aikuisilla. Aikuisilla hampaiden siirtyminen hidastuu noin 1% per vuosi, samoin hampaan siirtymisen määrä  hieman vähenee iän mukana. Jos hyvään purentaan tarvitaan suuria siirtoja, tarvitaan oikomisen lisäksi mahdollisesti kirurgiaa, jossa leikkauksella leukaa siirretään parempaan asemaan. Leikkaushoidossa oikomiskojeella tasataan ensin hammaskaaret, jonka jälkeen suoritetaan leikkaus ja hoito viimeistellään oikomishoidolla.

Ohjeita

Kaikessa terveydenhoidossa saattaa olla sivuvaikutuksia. Mitä kevyempiä voimia käytetään ja mitä lyhyemmän ajan oikomishoito kestää, sitä vähemmän sivuvaikutuksia on. 

Invisalignissa käytettävät hampaan siirtovoimat ovat kevyemmät kuin perinteisillä oikomisraudoilla. Kevyemmät voimat aiheuttavat yleensä myös vähemmän kipua. 

Lue täältä lisää sivuvaikutuksista (PDF).

Lisätietoa kotihoidosta eri oikomistekniikkoja käytettäessä

Damon kotihoito-ohjeet

Damon-hoidon aikana tärkeintä on pitää hampaat ja oikomiskoje puhtaina. Lue lisää hoidosta ja puhdistusohjeet täältä. 

Invisalign kotihoito-ohjeet 

Invisalign-kalvot ja hampaat on helppo puhdistaa. Ohjeita Invisalign-hoitoon löydät täältä.

Oikomishoidon jälkeen

Hoidon päätyttyä haluat varmasti pitää hymystäsi kiinni. Lue ohjeet hoidon tulosten säilyttämiseksi.